Aanstaande vaders: kan te veel seks onze kansen om zwanger te worden beïnvloeden?

Het hangt ervan af wat je bedoelt met te veel! Elke twee tot drie dagen seks gedurende de hele cyclus van je partner geeft je de best mogelijke kans om zwanger te worden. Meer seks rond de tijd dat je partner ovuleert (een eitje vrijlaat uit de eierstok) verhoogt je kansen nog meer. Dus als jij en je partner genieten van de frequentie waarmee jullie seks hebben, is er geen reden om je in te houden.

Kan veel seks de vruchtbaarheid van mannen beïnvloeden?

Te veel seks leidt niet tot onvruchtbaarheid bij mannen, maar je kunt je afvragen of veelvuldig klaarkomen invloed heeft op de potentie van je sperma en of veel seks of masturbatie de kwaliteit van je sperma verlaagt.

Het is waar dat een paar dagen zonder ejaculatie het aantal zaadcellen van een man licht verhoogt. Maar hoewel vaker vrijen of masturberen het aantal zaadcellen licht kan verlagen, heeft het waarschijnlijk geen invloed op uw vruchtbaarheid. U zult niet zonder zaadcellen komen te zitten, hoe vaak u ook ejaculeert.

In een aantal studies is gekeken naar spermamonsters van mannen die meerdere keren per dag ejaculeerden. Daaruit bleek dat het aantal spermacellen bij elk monster daalde, maar niet onder het niveau zakte dat deskundigen als gezond beschouwen. Het bleek ook geen invloed te hebben op de kwaliteit, de beweeglijkheid (het vermogen om te zwemmen) of de vorm van het sperma, wat allemaal belangrijke factoren zijn voor de vruchtbaarheid.

Dus tenzij u vruchtbaarheidsproblemen hebt, zou regelmatig vrijen of veel masturberen uw kansen om zwanger te worden niet mogen beïnvloeden.

Sommige mannen met een laag aantal zaadcellen krijgen van hun vruchtbaarheidsspecialist het advies om een paar dagen niet te ejaculeren voordat ze proberen zwanger te worden. Het idee is dat een periode van onthouding kan helpen om een laag aantal zaadcellen te verhogen en de kansen op een bevruchting te verbeteren. Het bewijs hiervoor is echter tegenstrijdig.

Uit een onderzoek van bijna 30 studies naar onthouding en vruchtbaarheid is gebleken dat het vermijden van ejaculatie het aantal zaadcellen en het spermavolume kan doen toenemen, maar de vorm en de zwemmogelijkheden ervan negatief kan beïnvloeden.

Weken wachten kan een grotere impact hebben op de kwaliteit van je sperma. Onderzoek wijst uit dat hoe langer het sperma in uw testikels blijft, hoe groter het risico op DNA-schade. En sperma met beschadigd DNA kan het moeilijker maken om je partner zwanger te maken.

We hebben nog niet genoeg onderzoek om te kunnen zeggen welke periode van onthouding het meest effectief is. Uit één onderzoek naar sperma met beschadigd DNA bleek dat om de dag vrijen de schade in negen op de tien gevallen vermindert. Huisartsen en vruchtbaarheidsspecialisten kunnen ongeveer drie dagen aanraden om de voordelen van wachten af te wegen tegen de nadelen.

Als u vruchtbaarheidsproblemen hebt, praat dan met uw huisarts of vruchtbaarheidsexpert, die u advies kan geven dat specifiek is voor u en uw partner.